点评:To długie pustynne jezioro ma krótką historię .W latach 70-ych XX wieku zbudowano tamę i elektrownię wodną na rzece Syr-daria. Sztuczny Zbiornik Szardarski wypełniono wodą w latach 1965-68. Już w roku 1969 na skutek potężnej powodzi wody zbiornika zalały okoliczne słone zapadliska skalne . Tak powstało jezioro Aydar mające obecnie ok. 250 km długości i maksymalnie 15 km szerokości . Na mnie nie zrobiło wielkiego wrażenia ale w takim pustynnym rejonie jest co najmniej ciekawostką .Odwiedziliśmy po 10.00 rano jeden z niedużych hoteli położonych nad jeziorem . Było bardzo sennie i wyjątkowo spokojnie .Jedynie jakiś traktor równał ziemię przy plaży . Mieliśmy tu poł godziny na spacer przy jeziorze. Ja usiadłem na pomoście i trochę "pomoczyłem" nogi. Nie było widać żadnych ptaków wodnych a w wodzie jedynie klika maleńkich rybek .Było tu jakoś nijako .Może to nie był jeszcze sezon na wizyty nad jeziorem ?
翻译:这个漫长的沙漠湖泊历史并不悠久。20世纪70年代,人们在锡尔河上修建了大坝和水电站。沙尔达尔斯克人工水库于1965年至1968年间蓄水。1969年,一场大洪水便使得水库中的水漫入了周边的盐渍岩洼地。这样便形成了如今长约250公里、最宽处达15公里的艾达尔湖。它并未给我留下深刻印象,但在这样一个沙漠地区,它至少算得上是个奇观。上午10点后,我们参观了湖边的一家小旅馆。那里静悄悄的,异常安宁。只有一辆拖拉机正在沙滩上平整土地。我们在那里有半小时的时间沿着湖边散步。我坐在木栈桥上,把脚稍微泡在水里。看不到任何水鸟,水里也只有几条小鱼。整体氛围有些乏味。也许现在还不是适合去湖边游玩的季节吧?