点评:Park Narodowy Wigry oferuje wiele atrakcji. Rozpoczęliśmy od rejsu statkiem ze szklanym dnem. Statek jest napędzany napędem elektrycznym. Sternik ciekawie opowiada i pokazuje faunę i florę Jeziora Wigry, w tym rybki, kormorany, perkozy, czaple i kaczki. Rejs jest bardzo spokojny i przyjemny. Kolejną atrakcją było Muzeum nad brzegiem Jeziora Wigry, w którym prezentowana jest historia stacji badawczej, regionu oraz współczesność fauny i flory jeziora. Ciekawa jest część poświęcona zlodowaceniu i mamutom na tym terenie. Na zakończenie udaliśmy się parę kilometrów dalej na kolejkę wąskotorową. Kolejkę ciągnie mały parowozik trasą przebiegającą 10 km w tą i z powrotem. Po drodze kolejka zatrzymuje się w kilku miejscach gdzie poszliśmy podziwiać np. Jezioro Wigry. Na końcu trasy jest przerwa 0,5 h gdzie można się posilić. Bardzo przyjemna atrakcja szczególnie dla dzieci. Polecam
翻译:维格里国家公园有很多景点。我们首先乘坐了玻璃底船游览。这艘船是电动的。船长讲解生动有趣,并向我们展示了维格里湖的动植物,包括鱼类、鸬鹚、䴙䴘、苍鹭和鸭子。游船之旅非常宁静舒适。另一个亮点是位于维格里湖畔的博物馆,馆内介绍了研究站的历史、该地区的情况以及湖泊目前的动植物。其中关于冰川作用和该地区猛犸象的展区尤其引人入胜。最后,我们前往几公里外的窄轨铁路。这列火车由小型蒸汽机车牵引,往返10公里。沿途火车会在几个地方停靠,例如,我们可以欣赏维格里湖的美景。行程结束后,会有半小时的休息时间,可以享用茶点。这是一项非常有趣的体验,尤其适合孩子们。我强烈推荐。